Kamera
Liberec, Jablonec romanaproskova1@gmail.com

Kamera

 

Jakmile se dáte na novinařinu (dnes už je jedno, zda to bude tv, radio nebo noviny, videa jedou díky netu a velké oblibě všude), dříve či později zjistíte, že by bylo fajn naučit se i trochu točit… Taky platí, že co si člověk neudělá sám, to nemá, lidí je málo, práce hodně, a tak jednoho dne vezmete kameru do ruky a zkoušíte, zkoušíte a zase zkoušíte natočit aspoň trochu přijatelné záběry, kterými pokryjete reportáž. Pak vám dojde, že je to vlastně hrozně fajn nebýt závislý na druhém 🙂 , a protože nemáte ambice na Oscara za kameru, pak se jednoho dne dočkáte – základní pravidla natáčení máte pod kůží a pak už záleží jen na vaší kreativitě, odvaze…

 

 

 

Když jsem pracovala na Nově, někde jsem zaslechla hlášku, že nejlepší kamera je iPhone 🙂 . Ano, točím na iPhone 11 Pro Max ve 4K, což je většinou i zbytečné. Pro živé reportáže a krátké klipy je naprosto dostačující HD. Nehledě na to, že videa např. nahráním na soc. sítě ztrácí na kvalitě (komprimace). Věřte, že „ajfonový“ obraz se vyrovná filmovým kamerám. Však i Apple TV, která už byla spuštěna i v ČR, využívá k záběrům „mobily“.

 

Stativ a mikrofon jsou samozřejmostí, pokud to situace vyžaduje. Pro zvýšení atraktivity občas natáčím dronem (Phantom 3 SE s kamerou 4K), ale neriskuji… To jsem udělala jednou a skončilo to havárií. Nechala jsem se vyhecovat a zaletěla jsem s nesportovním dronem mezi stromy… šla jsem pro nový 😀 . 

 

 

 

Jedno z úspěšných videí, které mělo 212 000 zhlédnutí a 1 500 sdílení během pár dní na Facebooku (bez finanční podpory). Točila jsem ho a stříhala pro libereckou neziskovku Čmelák – Společnost přátel přírody, kde jsem byla do konce roku 2020 zaměstnána v PR. Pro další firmy pracuji jako OSVČ.

 

 

Video se světoznámou módní návrhářkou Blankou Matragi vzniklo zcela spontánně, bez přípravy, jedna velká improvizace, na střih jsem pak měla asi 2 hodiny… Na FB mělo cca 157 000 zhlédnutí za necelý týden (opět bez sponzorování příspěvku). Na její stránce se jedná o absolutní rekord ve sledovanosti.

 

 

I slepice zachráněné z klecových chovů Autocampem Sedmihorky u diváků na FB bodovaly. Zase šlo o spontánní reportáž, potkali jsme se u slepic zcela náhodně… Sice pro kemp už nějaký ten rok pracuji, spravuji sociální sítě, (texty, fotky, videa), ale v letní sezóně se jen těžko naháníte, a tak chodíte a sledujete, co se děje… Slepice dosáhly sledovanosti kolem 200 000, měly přes 1000 sdílení, bez sponzorování příspěvku.